De zoektocht

vi0r_28 algemeen Leave a Comment

Volgens internetonderzoek hoor ik naar schatting tot die kleine 70.000 schrijvers die in ons landje met regelmaat proberen een boek of verhaal te schrijven. Onbekend is het aantal half afgemaakte manuscripten die bij velen op de plank liggen te verstoffen en die naar alle waarschijnlijkheid nooit afgerond zullen worden. Ook bij mij liggen er een aantal, keurig geordend, te wachten op die voltooiing die er, zo weet ik nu, nooit zal komen. Toch is het me gelukt om er eentje wel tot een goed eind te maken, dusdanig zelfs dat ik het heb aangedurfd om er een boek van te laten drukken. Ik ben er niet mee naar uitgevers gegaan, waarbij je soms maanden moet wachten op een antwoord. Daar had ik geen zin in maar ook geen geduld meer voor. Mijn manuscript was klaar en moest worden omgezet in een boek.

De zoektocht naar een uitgever die mijn boek in eigen beheer kon uitgeven of een POD bedrijf was ik al in een eerder stadium gestart. De scheidslijn tussen deze twee benamingen en de verschillen in aanpak is me tijdens deze tocht nooit helemaal duidelijk geworden. Op het moment dat je gaat googelen naar dit soort bedrijven, zie je op je scherm pagina na pagina met bedrijven langskomen. Sommigen met onduidelijke sites, anderen met heldere uitleg over hun werkwijze. Er zijn bedrijven waar je, voordat je zelfs maar iets in handen hebt, heel veel geld moet betalen, oplopend tot soms wel € 2500,00, bij anderen ben je verplicht om een minimaal aantal boeken af te nemen (waarbij je dus ook een lekker sommetje kwijt bent). Daar wilde ik niet aan beginnen, want de mogelijkheid dat ik zelf met die voorraad zou blijven zitten vond ik heel reëel. Tenslotte ben ik een onbekende schrijfster en ik had niet de illusie dat ik met mijn boek een hype zou kunnen ontketenen.

Dit alles overwegend kwam ik uiteindelijk bij de uitgever mijnbestseller terecht. Een transparante site, duidelijkheid over de kosten en verdiensten, het sprak me wel aan. Voordat mijn boek klaar was, kreeg ik veel hulp van hun kant uit bij o.a. de realisering van de cover zoals ik hem wilde zien. Maar zodra het boek uit was gegeven, bleek het ineens veel moeilijker te zijn om nog ergens in ondersteuning te krijgen. Een jaar lang heeft mijn website niet goed gewerkt, klagen hierover hielp niet, want mijnbestseller hield vol dat het wel goed werkte (ondanks klachten van kopers). Het E-book dat was uitgegeven bleek totaal niet goed opgemaakt te zijn, erger, het was een aanfluiting. Hulp hierbij vragen was verspilling van energie, want dat kwam niet. Naarmate de tijd vorderde voelde ik me steeds ongelukkiger worden met mijn besluit om voor deze uitgever te kiezen. Veel hulp vooraf, maar zodra je boek er daadwerkelijk is, ben je een speelbal en met een beetje mazzel bij goede verkoop een goede bron voor het spekken van hun inkomsten. Al langer twijfelde ik door dit alles om over te stappen naar een andere uitgever, maar de problemen die dat met zich meebrengt hield me tegen.
Toch heb ik nu die overstap gemaakt. Het laatste zetje was de wijziging die mijnbestseller gaf aan de website en inloggegevens van de aangesloten auteurs, waardoor ik bijna al mijn gegevens kwijt ben. Bovendien voerden zij gelijktijdig een prijswijziging door (in hun voordeel) die zonder aankondiging vooraf werd uitgevoerd. Dit gaf voor mij de doorslag om echt over te gaan stappen.

Dus ging ik opnieuw op zoek. Opnieuw vergelijkingen maken en voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. Jezelf vragen stellen, zoeken naar openheid bij de aanbieders. Van belang was o.a. dat het mogelijk moest zijn om niet alleen via mail, maar ook telefonisch contact te kunnen leggen. Overleggen en het gevoel krijgen dat ze nét eventjes dat beetje meer wilden aanbieden dan ik bij de vorige uitgever kreeg.
Die meen ik nu gevonden te hebben bij Pumbo. Het overstappen naar deze uitgever/drukker vergt veel werk. Mijn isbn moet worden veranderd, waarbij ik gelijk heb gekozen voor een eigen isbn, zodat de drukker niet meer wordt genoemd, waarmee ik tegelijkertijd mijn eigen uitgeverij heb gerealiseerd. Het boek moet deels herschreven worden, mijn visitekaartjes en de website moeten worden aangepast. Kortom, het is geen beslissing die je zomaar neemt. En nu maar hopen dat ik hiermee het juiste besluit heb genomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *